
Detta är en väldigt kinesisk rätt, och med det så menar jag mat från kina, inte den mat som serveras på kinakrogar i Sverige. Jag känner endast till ett par restauranger i Stockholm som serverar kinesisk mat, vilket är märkligt då det finns en massa god mat från Kina.
Detta recept har jag tagit från Ningtsu Malmqvist kokbok, och lagt till en sås som jag tyckte hon missade. Ningtsu var min lärare på Stockholms Universitet när jag läste kinesiska. Hon var förövrigt gift med Göran Malmqvist Sinolog, kina kännare och ledamot i Svenska Akademin (stol nr 5).
Ingredienser
Fyllning
400 g fläskfärs
400 g vitkål eller kinakål (salladskål)
½ fin hackad purjo eller motsvarande mängd salladslök (vårlök)
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 ägg
1 tsk salt
1 msk ljus soja (tex japansk kikoman)
Vitpeppar
½ msk sesamolja
400 g vitkål eller kinakål (salladskål)
½ fin hackad purjo eller motsvarande mängd salladslök (vårlök)
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 ägg
1 tsk salt
1 msk ljus soja (tex japansk kikoman)
Vitpeppar
½ msk sesamolja
Deg
12 dl vetemjöl
4,5-5 dl kallt vatten
4,5-5 dl kallt vatten
Sås
3 msk soja
1 msk vinäger
1 msk sesamolja
lite av det gröna från antingen purjolöken eller salladslöken
1 msk vinäger
1 msk sesamolja
lite av det gröna från antingen purjolöken eller salladslöken
Gör så här
Gör först degen. Blanda vattnet med mjölet, ta inte allt vatten på en gång och knåda ihop det till en deg. Blir den för torr tillsätt mer vatten, och mer mjöl om den är för kladdig. Låt denna deg stå.
Fin hacka alla ingredienser till fyllningen. Använder du kinakål, så kan du salta den med en tesked salt och låta den dra ut vätskan en timme. Krama ur vätskan innan du blandar den med resten av ingredienserna.
Kavla nu ut degen, lite tjockare än pepparkaksdeg. Stansa ut rundlar. Fyll varje rundel med en tesked av fyllningen och kläm ihop den till en halvmåne. Detta moment är lite pilligt. Jag gör så här. Jag kavlar ut degen och stansar rundlar först. Sedan lägger jag upp några rundlar åt gången, lägger på fyllningen och tar sedan upp en jaozi i tagen i handen. Med båda händerna så lyckas jag sedan hålla fyllningen innan för samtidigt som jag kniper ihop kanten.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka max 20 i taget. När du lägger ner jaozi i vattnet så sjunker de till botten. Rör i botten så de inte fastnar. Strax flyter dom till ytan och vattnet börjar att koka igen, häll då i lite kallt vatten så att det precis sjuder. Låt dem sjuda i c:a 5 minuter efter att dom flutit upp.
Blanda ingredienserna till såsen i en separat skål. När du sedan äter Jaozi, så doppa dem i såsen och låt dig väl smaka.
3 kommentarer:
För dem som gillar stark mat kan såsen bestå av sojasås, vinäger, lite socker, hackad vitlök och sambal oelek. Tack för förslag på en inte så stark sås, alltid finns det någon i ett sällskap som föredrar en svagare variant.
Jiaozi är min favoriträtt alla kategorier. /A
Vad roligt att det finns fler som är Jiaozi fantaster. Det är lite konstigt att den inte har kommit som snabbmat än... Men det kanske kommer.
Jag ska göra en Jaozi laddning i helgen, då ska jag prova din sås. Tack för tipset.
/Andreas
Hej Andreas,
Vad roligt att läsa att du gör jiaozi enligt min mammas recept.
Jag kommer ihåg att hon tog hem studenter på jiaozi middagar och lärde dem att göra snygga och välfyllda jiaozin.
När det började dyka upp en massa dumplings ställen i Stockolm testade jag dem och kunde konstatera att ingen gör så goda jiaozin som vi själva.
Så jag har satte igång tillverkning själv som jag säljer till vänner.
De blir väldigt goda men smakar det så kostar det.
Jag gör även en speciell dipsås och saluför Ningtsus Sichuanolja bl.a på NK.
Mvh
Per Malmqvist
p.malmqvist@bredband.net
Skicka en kommentar